8 Oktober, 2014

 

Laatst gepost :

 

 

 

Wees bewust van je gedachten, want ze worden woorden

Wees bewust van je woorden, want ze worden daden

Wees bewust van je daden, want ze worden gewoonten

Wees bewust van je gewoonten, want ze worden je karakter

En wees bewust van je karakter, want ze word je lot

Want we worden wat we denken

 

Echte verhalen

Woensdag 8 Oktober, 2014

 

't Is weeral veel te lang geleden. Maar ondertussen niet stilgezeten.

De voorbije veertien dagen stonden in het teken van het snoeien van de bramen enerzijds. De meeste aandacht ging nochtans uit naar wat in maart 2016 gebruiksklare compost moet zijn. Dat betekent dat bak 1 nu voortdurend moet bijgevuld worden. Zoals vroeger al eens uitgelegd kan dat omdat het composteringsproces al op gang is en de lading daardoor steeds opnieuw inzakt.

Vandaag dus - weliswaar na de regen, vanaf een uur of drie - eerst een flinke laag paardenstalmest aangebracht. Als ik een kar ophaal op de manège heb is steeds meer dan ik in één keer in de bak kwijtkan. Zo kom ik aan reservemateriaal dat o.a. vandaag goed van pas kwam.

Dan met de kruiwagen naar de gemeenschappelijke groenafvalberg. Daar wordt voortdurend, naast echte afval, ook waardevol organisch materiaal gestort. Nog steeds zien al te veel tuiniers leeggeplukte bonenstruiken, verlepte bloemen, pompoenloof enz. als afval. Ze vergissen zich deerlijk. Ik haal het goedje dan ook geregeld op om in mijn bakken te composteren. Met een torenhoog geladen kruiwagen terug en het goedje overgeladen in bak 1, bovenop de pas gestorte stalmest = laag 2.

Vervolgens nog maar eens een kruiwagen stalmest aangevoerd vanuit de reservehoop en bovenop de verse laag groen materiaal uitgespreid = laag 3.

Tenslotte heb ik de gesnoeide takken van de bramen handmatig kleingeknipt zodat ze ook geschikt worden voor op de composthoop. Elektriciteit noch een hakselaar op benzine zijn voorradig. Meteen daar in de binnenborder van de 107 ook al flink wat verlepte tagetenstruiken uitgetrokken en gescheurd, alsook behoorlijk wat Oost-Indische kers. Dit om de eronder verstopte helleborussen en Turkse sierpapavers terug bloot te krijgen zodat ze volop kunnen uitgroeien. De helleborussen zullen vanaf december beginnen te bloeien, de papavers pas in mei.

Dat leverde weer een bomvolle kruiwagen op. Het is onvoorstelbaar hoeveel organisch materiaal in mijn tuinen aanwezig is. Je ziet nauwelijks dat ik er iets uit weggehaald heb.

Om te eindigen omzichtig de hele zwik bovenop laag 3 getast = laag 4.

De compostbak puilt nu uit, wel zestig centimeter boven de rand. Maar geen nood, over enkele dagen is alles teruggezakt tot binnen de wanden.

Omstreeks halfzes was de klus geklaard. Mijn rug geeft nu wel signalen dat het er de komende dagen wat rustiger moet aan toegaan.

En de heup ?

Doet het voorbeeldig. Maandag de eerste gelinspuiting gehad. En vandaag na een eerder zware namiddag geeft ze geen krimp. Zondag doen we de wandeltest: als ik een vijftienkilometerwandeling probleemloos tot een goed einde breng, moeten er geen inspuitingen volgen en kan ik hopelijk voor jaren verder.

Alle rechten voorbehouden, het is verboden om teksten te kopieren.

Sites die ik nog host :