Vurige tongen met pinksteren

 

Laatst gepost :

 

 

 

Wees bewust van je gedachten, want ze worden woorden

Wees bewust van je woorden, want ze worden daden

Wees bewust van je daden, want ze worden gewoonten

Wees bewust van je gewoonten, want ze worden je karakter

En wees bewust van je karakter, want ze word je lot

Want we worden wat we denken

 

Echte verhalen

Vurige tongen met pinksteren

 

 

Het raakt stilaan in onbruik (behalve bij het koningshuis en enkele aanverwante, obscure en meestal elitaire sekten). Dit jaar waren het alleszins vlijmende, vileine hagelbollen. Pingpongballengroot.

 

Prijs dus. Ik kon het al weten onderweg naar Merksem. Op sommige plaatsen was er geen vierkante centimeter asfalt meer te bespeuren; ik reed er over een groen, donzig kussen van afgerukte bladeren en twijgjes.

 

De schade: In het dak van de serre zijn zes ramen kapot. Het neerstortend geweld heeft de helft van mijn preizaaisel vernietigd. Dat was klaar om eerstdaags uitgeplant te worden. Nu maar even laten bekomen en zien wat er zich nog herstelt. Tomaten, broccoli en paprika blijven ongedeerd. Een meevaller zullen we maar zeggen.

 

Op het veld liggen de vroege aardappelen pampus tegen de aarde. Veel groei zit hier niet meer in. Maar weer een meevaller: ze waren zo goed als klaar voor de oogst. Heb Mai dus al blij gemaakt met een kilootje nieuwe patatjes. De Oost-Indische kers ziet eruit alsof er met een automatisch machinegeweer op geschoten is. Maar die herstelt zich, ongetwijfeld; is taaier dan onkruid. Voor de bonen is het afwachten. Er staat nog veel overeind, maar als het groeihart geraakt is, komt er niets meer van in huis. De schorseneren hebben het geweld goed doorstaan. De late aardappelen ook. De meeste planten staan nog flink overeind. Hier en daar is er een zijscheut simpelweg afgerukt, alsof een bruut met een bot mes tekeer is gegaan. De courgetten en de pompoenen hebben ook geleden, maar zullen een gewone oogst opbrengen naar ik zo inschat.

 

Het fruit: De frambozen hangen op een hoopje geblazen in de leidraad, maar de bramen (overvloedig aanwezig) en de appeltjes komen er heelhuids door. Veel appels waren er sowieso al niet, maar dat heeft een andere oorzaak.

 

Om je een beeld te geven van wat hier over de tuin is gewalst: op de enkele plekjes blote aarde (na oogst, of net voor een zaai- of plantactie) ziet de grond eruit als het oppervlak van een minigolfbal, pokdalig vol bolvormige indrukken.

 

Ik ben dus zeer tevreden dat ik de jongste jaren vorderingen heb gemaakt in het onderscheiden van dingen waarop ik invloed kan uitoefenen en de talloze andere die buiten mijn bereik liggen. Zich ergeren aan, zich druk maken over dingen waaraan je niets kan veranderen is alleen maar tijd- en energieverlies. Dus incasseer ik het verlies, geef het verdriet een plaatsje en hup met de geit.

 

Alle rechten voorbehouden, het is verboden om teksten te kopieren.

Sites die ik nog host :